duminică, 28 iunie 2009

Sportul potrivit 3


Termenul "sport" poate fi relativ echivoc în anumite situaţii. În cazul de faţă, înţelegem prin sport totalitatea modalităţilor de exersare fizică pe care le avem la dispoziţie, fie că este vorba de gimnastică analitică, mers sau alte tipuri de sporturi. Clasificarea sporturilor constituie un demers destul de complex, dat fiind că acestea pot fi sistematizate din mai multe perspective (e.g., de echipă sau individuale, în funcţie de anotimp, de mediul de desfăşurare, de echipamentul folosit, de calităţile motrice de bază, cu adversar direct sau nu etc.).

Abordarea noastră se va axa pe 2 perspecive: una dată de substratul biochimic al susţinerii efortului, prin prisma efectelor fiziologice produse de acesta, iar cealaltă pe dieta optimă care îl susţine. Ne vom îndrepta atenţia asupra modalităţilor de exersare care determină un consum ridicat de grăsimi şi a unei alimentaţii care previne depunerile de ţesut adipos şi menţine sau creşte masa activă (musculară).

Odată cu trimiterea primilor oameni în cosmos, realizând că aceştia urmau să petreacă perioade de timp relativ îndelungate în spaţii restrânse, în câmp gravitaţional modificat, a apărut o metodă faimoasă de exerciţiu fizic, care era un răspuns direct la nevoile astronauţilor: aerobicul. Sistemul de exerciţii cunoscute sub nunele de aerobic reprezintă adaptarea şi popularizarea programelor concepute pentru cosmonauţi. Aerobicul este gândit pentru cei care nu au mult spaţiu la dispoziţie, dar au nevoie de menţinerea sau dezvoltarea condiţiei fizice (rezistenţa aerobă). Ideea iniţială a fost simplă: pentru a satisface cerinţele efortului aerob, s-au adaptat exerciţiile cele mai simple din gimnastica analitică la ritmul care să menţină solicitarea cardio-vasculară la nivel optim. Treptat medoda s-a rafinat, au apărut şi mici obiecte ajutătoare, însă principul a rămas acelaşi.

Prin urmare, în acest moment nici măcar scuza că nu avem spaţiu pentru sport nu o mai avem. Însă mai recomandate decât aerobicul clasic sunt sporturile practicate în natură, care contribuie la arderea grăsimilor şi buna oxigenare a ţesuturilor.

Niciun comentariu: