joi, 11 iunie 2009

Piramida nutriţiei sănătoase

Revenim câteva momente la piramida nutriţiei, din motive care vor deveni imediat evidente. Deşi lucrurile ar părea destul de clare aici, am remarcat că există oarecare confuzie în privinţa acestui subiect. Mulţi au impresia ca această priamidă este invenţia arbitrară a americanilor, ceea ce este fals. Unii extind conceptul şi pun în discuţie piramida mediteraneană, piramida asiatică etc., insă - în esenţă - există un singur concept, dictat de biochimia corpului nostru.

Există destule diete care propun controlul greutăţii pe baza unor scheme care atentează la structura piramidei alimentare. Pe măsură ce vom aprofunda împreună subiectul, veţi înţelege mai bine logica acestor diete, dar va deveni limpede că rezultatele acestora pe termen scurt vin cu un cost ridicat pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte sănătatea.

Ce putem spune acum este că ar trebui să respecaţi schema piramidală în alimentaţie, ceea ce implică automat păstrarea unor proporţii între diferitele grupe de alimente. Aceasta înseamnă că o reducere a carbohidraţilor trebuie să antreneze o scădere proporţională a celorlalte grupe, cu excepţia cazului în care există alte raţiuni care să justifice schimbarea procentelor. Vom discuta la un moment dat despre dieta Atkins, pentru a sublinia ce nu este recomandat să schimbaţi în dietă, cu argumentele de rigoare.

Revenind la piramidă, este adevărat că aceasta a fost modificată de-a lungul timpului? În aspectele esenţiale nu a fost schimbată, a existat însă o modificare importantă, mai ales pentru vegetarieni. Chiar şi în linkul pe care l-am adăugat mai sus, piramida este reprezentată fară modificarea respectivă. Schimbarea i-a avut în vedere mai ales pe vegetarieni, datorită posibilei deficienţe în aminoacizi care ar fi putut rezulta ca urmare a unui regim vegetarian. Deci, dacă nu sunteţi vegetarieni, puteţi urma structura piramidei de mai sus. Dacă sunteţi, atunci adăugaţi pe prima treaptă, alături de carbohidraţii complecşi, leguminoasele.

Niciun comentariu: