sâmbătă, 6 iunie 2009

Energia alimentelor

Câteva cuvinte despre valoarea energetică a alimentelor. Este evident că aspectul acesta este extrem de important, pentru că în afară de faptul că organismul uman nu poate funcţiona fără aceasta, aportul excesiv de energie din alimente (exprimată în kcal sau kj) conduce la acumulări nedorite de ţesut adipos şi tulburări metabolice.

Există 3 categorii de componente în alimentaţie care au valoare energetică pentru organismul nostru: glucide (zaharuri), lipide (grăsimi) şi proteine (toate 3 putând fi numite trofine). Pe parcurs vom aprofunda aceste concepte. Pentru a fi asimilate, trofinele sunt descompuse în elementele lor constitutive: glucoză în cazul zaharurilor, lipidele în acizi graşi şi proteinele in aminoacizi. Cât de important este tipul fiecăreia şi care este necesarul zilinic, vom vedea într-una din postările următoare.

Întrucât celulele noastre nu pot utiliza direct această energie, datorită faptului că este livrată în pachete prea mici, intră în scenă un compus "macroergic", numit ATP, care are capacitatea de a înmagazina energia din alimente şi a o livra celulelor în formă optimă. Se poate spune astfel că ATP-ul este valuta energetică forte a biologiei umane.

Organismul uman prezintă între altele o caracteristică esenţială funcţionării sale în bune condiţii, şi anume homeostazia (păstrarea constantă a unor parametri interni fizico-chimici în primul rând, însă putem vorbi şi de homeostazie psihologică!). Aceasta face ca de fiecare dată când un mol de ATP este utilizat (prin scindare) de celule pentru energie, imediat să înceapă resintetizarea lui. Aici merge energia alimentelor, la resintetizarea ATP-ului. Însă organismul are în principal 2 căi principale de resintetizare a ATP-ului, clasificate în funcţie de (ne-)participarea oxigenului în cadrul acestui proces.

Prin urmare, reţinem că alimentele nu sunt utilizate de celule în mod direct pentru a obţine energie, ci prin intermediul ATP-ului şi că resintetizarea acestuia poate avea loc în condiţii anaerobe (glicoliză) sau aerobă (ciclul acidului citric).

Niciun comentariu: