vineri, 19 iunie 2009

Sportul potrivit 2

Nu îmi face plăcere să vă ameţesc cu tot felul de concepte şi teorii, insă vă garantez că înţelegerea celor de bază vă va oferi mari satisfacţii în ceea ce priveşte sănătatea. Găsiţi pe linkul furnizat la postarea anterioară şi detalii despre ciclul acidului piruvic. Înţelegerea rolului acestuia în cadrul procesului de "gestionare" a energiei din alimente, are un rol crucial în alegerea dietei corecte. Acidul piruvic poate continua reacţia prin tranformarea în glucoză (din 2 trioze), transformare în grăsimi (glicerină şi apoi esterificare în grăsimi) sau aminoacizi (proces de aminare).

Deci, dacă procesul continuă prin ciclul Krebs şi lanţul de transport al electronilor (fosforilarea oxidativă), randamentul energetic creşte de la circa 36 kCal/ mol glucoză la 688 kCal/ mol glucoză (click pe link pentru mai multe detalii - nu am mai stat să calculez exact în kCal din bilanţul energetic din ATP, însă aşa îmi aduca aminte că ar fi, luând în considerare şi dacă procesul pleacă de la glucoză sau amidon).

În practică cele expuse anterior au multiple implicaţii. Pe de o parte, alimentele cu index glicemic crescut (desemnează rapiditatea cu care acestea cresc nivelul de glucoză din sânge şi implicit reacţia insulinică) vor tinde să se depună sub formă de ţesut adipos, cele cu indice scăzut din contră, furnizând energie la nivel optim. De cealaltă parte, tipul de efort depus va avea influenţa direct calea metabolică a alimentelor, de unde rezultă importanţa tipurilor de exerciţii practicate.

Luaţi-vă timp să înţelegeţi aceste aspecte, pentru că vom face apel sistematic la conceptele respective atunci când vom discuta despre sportul potrivit fiecăruia.

Niciun comentariu: