marți, 16 iunie 2009

Sportul potrivit

Aud adesea cum oamenii se plâng că merg la "sală" (de parcă ar fi sala de mese LOL) şi că nu se observă nicio schimbare, nici în ceea ce priveşte greutatea, nici în privinţa masei musculare. Îi mai întreb, aşa, de curiozitate: "ce faceţi voi acolo?" Păi ridicăm greutăţi, ridicări ale trunchiului din culcat dorsal etc., îmi răspund ei în general. Sau "fac aproape în fiecare zi 'abdomene', şi tot grăsime multa am pe burtă".

Situaţiile de genul acesta ilustrează importanţa nutriţiei, dar şi (sau poate mai ales) tipul exerciţiilor practicate. Mi s-a intâmplat şi mie să alimentez cu benzină maşina cu motor diesel LOL (ca în filemele cu proşti :D), însă a trebuit să golesc urgent rezervorul şi să pun acolo ce trebuie.

Majoritatea prietenilor îşi îngrijesc cu mai mare atenţie autoturismele decât propriile corpuri; este destul de greu de înţeles această atitudine. Poate că la nivel teoretic încă lucrurile nu stau atât de rău, însă când vine vorba să le punem în practică...

Am dicutat până acum câteva aspecte esenţiale despre modul în care corpul nostru obţine energie. Acum vom vedea cum anume este utilizată aceasta. Am amintit de glicoliză şi de ciclul acidului citric ca fiind căile majore prin care combustibilul ATP-ului este făcut disponibil muşchilor. Glicoliza este o modalitate rapidă de a obţine energie rapidă din glucoză, în absenţa oxigenului. Glicoliza este oarecum similară procesului de fermentaţie alcoolică: în ambele cazuri glucoza este folosită drept combustibil, cu diferenţa ca în cazul fermentaţiei alcoolice procesul este ireversibil. Problema glicolizei este că furnizează puţină energie per MOL în raport cu cazul în care la resinteza ATP participă şi oxigenul, rezultând, în plus, cataboliţi care trebuie neutralizaţi, cu avantajul - aşa cum spuneam - că energia este disponibilă imediat.

Vom vedea modul concret în care aceste concepte teoretice influenţează tipurile de exerciţii si sporturile pe care ar trebui să alegem să le practicăm.

Niciun comentariu: