duminică, 7 iunie 2009

Obezitatea ca o mască

Nu despre o mască pe figură este vorba, deşi unii consideră că un surplus de greutate îi face mai frumoşi şi rotofei LOL (de aceea, probabil, vorba la români: gras si frumos :D), ci de problemele de sănătate pe care le poate masca obezitatea. Probabil ca un cardiolog care vede o pesoană supraponderală se gândeşte la hipertensiune arterială si exces de colesterol, un internist la dislipidemii, un nutriţionist la diabet şi trigliceride crescute, un neurolog la circulaţia cerebrală, un psihiatru la vreo depresie şi - din nefericire - nu am terminat lista... nu vreau să vă deprim LOL

Ce vreau să spun este că excesul ponderal POATE masca vreuna din aceste maladii, pentru că de favorizat este dovedit că le favorizează. Există un raport direct proporţional între IMC şi riscul dezvoltării vreuneia dintre ele. Desigur că şi profilurile mai "uscate" pot suferi de asemenea afecţiuni, însă în general aceasta poate apărea în stadii mai avansate ale maladiei, ceea ce nu e deloc un semn bun.

Riscurile enumerate anterior constituie motive destul de temeinice pentru a acorda importanţă nutriţiei şi exerciţiului fizic, tocmai în ideea de a avea o atitudine preventivă. Tratamentele medicamentoase pentru bolile cronice nu sunt de dorit, din motive uşor de intuit: e suficient să vă gândiţi doar la efectele secundare pe care le au aceste substanţe.

Aşadar, calculaţi-vă indicele de masă corporală şi, dacă sunteţi între 25 şi 30 sau, mai complicat, peste 30, începeţi să vă gandiţi cum aţi mai da jos câteva kg. Cu toate acestea, în acest moment scăderea în greutate nu e un obiectiv de sine stătător, ci corelat cu înţelegerea altor factori care ar putea alimenta un dezechilibru. Este important să nu vă apucaţi haotic de cure de slabire după ureche, din cauza faptului că pierderea în greutate incorect dirijată poate provoca probleme de sănătate majore, mergând până la deces.

Aşa că, celor care işi doresc aceasta, le urez: "să slabiţi bine şi sănătos!"

Niciun comentariu: