vineri, 5 iunie 2009

indicele de masa corporala

Înainte de a începe o dezbatere propriu-zisă pe tema alimentaţiei sănătoase, ar fi util să clarificăm câteva concepte de care ne vom servi în cadrul argumentaţiei care urmează. Unul dintre acestea este Indicele de Masă Corporală (Body Mass Index în engleză). Detalii puteţi găsi cu un simplu search pe google a uneia din aceste expresii. Vom utiliza acest indicator, fară a pierde timpul în a-l reinventa.

Pe parcurs va deveni evident din ce motive aceste IMC este atât de important, însă pe moment voi spune doar că el este un indicator important al stării de sănătate şi voi spune ce NU ESTE acesta:

- IMC nu spune multe despre totalul ţesutului adipos din organism, deşi indirect se pot face anumite deducţii;
- nu ne spune nimic cu privire la condiţia fizică a persoanei, deşi un IMC peste 25 începe să fie problematic;
- necorelat cu alţi indicatori ai starii de sănătate, ne poate induce în eroare;
- nu se aplică la copii şi persoane în vârstă.

Formula IMC este (Greutatea/ Înalţimea in metri la pătrat, e.g., 78/3,42 = 22,80) . Valorile normale ar fi între 18 - 21, până la 25 oarecum normale (depinde de mai mulţi factori), între 25 şi 30 putem vorbi de supraponderabilitate, iar peste 30 de obezitate.

IMC are cea mai directă influentă asupra sănătăţii aparatului cardio-vascular, însă în cazurile de obezitate implicaţiile/ influenţa acestuia în sfera sănătătii sunt multiple.

În postarea următoare voi încerca să prezint în câteva cuvinte calitatea motrică de bază care este în relaţia cea mai directă cu BMI, anume rezistenţa, datorită faptului că aceasta se măsoară prin capacitatea de consum de oxigen (O2) a organismului.

Vom trece în revistă modalităţile principale prin intermediul cărora muşchii (sarozomii) obţin energie şi în ce măsură acestea influenţează consumul energetic şi alimentaţia.

Niciun comentariu: